ECLIPTIC at The Village at Sunriver

In a world where finite resources and creativity in conservation are key, the ECLIPTIC at Sunriver is a tribute to one of the most powerful of all known energy sources–the sun.

The 1460 sq. ft. building is sited to mirror the curve of the sun’s path throughout the year. Such orientation allows potential passive solar energy to be captured by the building through passive solar design. Horizontal and vertical fins act as solar control allowing or denying the sun’s energy into the building at various times of the year.

Brewed Awakenings-3

The arc design is deliberate, powerful and simple. The building’s renovation and massing steps to the west create a hierarchy of forms culminating in a tower element which compliments adjacent buildings and provides a gateway to The Village at Sunriver. The interior curve forms an intimate plaza and entry node for the visitor experience. The interior/exterior seating area within the curve–with its garage doors and operable adjacent windows–bring the beauty of the outdoors in.

The roof form is slightly concave and the intersection with the tower element was challenging. Extensive coordination and detailed computer modeling was used to accurately describe the structure for the builders.

The building’s goal was to house a coffee shop with drive through. An internal access road was created to serve the drive through and join the two previously unconnected parking areas of the site. The windows and vegetated screens create a procession and rhythm at the front of the building’s length.

ECLIPTIC at Sunriver celebrates place, site and our time within it.

Brewed Awakenings-2

Brewed Awakenings

Restaurant Interior Architecture

Restaurant Architecture
Photography by Cheryl McIntosh | Lenity Architecture

Chuck’s Produce & Street Market

Completed in August of 2013, the Salmon Creek Chuck’s Produce & Street Market is Vancouver’s second location. Its rustic street market setting contributes to a shopping experience that is progressive, welcoming and most importantly–fun!

Chucks-Produce-Retail-Design

Chucks-Produce-Restaurant-Design

As expressed in the overall vaulted forms, detailing and stage set features, the interior is an eclectic fusion of country barn, contemporary craftsman and retro with timber framing throughout. The exterior design is based on a country barn distilled to its most basic form. Together, these design elements signal fresh, organic and wholesome–qualities that speak directly to Chuck’s discerning and ingredient conscious shoppers.

The new Chucks Produce is anchored by the community values of the original store. It is a locally inspired and owned store and builds upon a moving trend toward local, fresh, community based food sources.

Chucks-Produce-Interior

Energy efficient appliances combined with energy saving heating and cooling practices are part of the long term plan to control energy consumption in Chuck’s Produce stores. Features such as the daylight harvesting skylights and lighting control system contribute to the store’s energy efficiency while complimenting the street market theme with the use of natural light.

Chucks-Produce-Skylights

One of the first buildings built to the Highway 99 overlay standards for Clark County, Chuck’s Produce serves as a catalyst for future improvements to the area. The design satisfies the goal of creating an active, pedestrian-oriented corridor with retail shopping facing Hwy. 99. To enhance the overall appearance of the building while providing a more human scale to the exterior along the highway, dining area roofs have been stepped down which in turn creates more intimate interior spaces.

Chucks-Produce-Hwy

Chucks-Produce-Trellis

Chucks-Produce-Signage

Chucks-Produce-Entrance

untitled

 

The Village at Sunriver

Sunriver, Oregon

The Village at Sunriver’s remodeling and building project began in late 2008 and included seven remodeled buildings and three new buildings. The remodel of The Village at Sunriver restored what has long been considered a significant and meaningful piece of Sunriver’s history. The resort community of Sunriver and the original Sunriver Mall was established in the late 1960’s. Today, kids that vacationed in Sunriver and enjoyed the attractions of the original Village with their families return each year with their own children.

Paula Watts Photography

In the 1960’s and 70’s, the resort community of Sunriver was a trend setter in the way of environmentally conscious design and building. Its design was intended to reduce impact to the natural environment and contrary to popular building practices of the era, promote open spaces and conserve natural resources. In keeping with the original vision, Lenity Architecture’s plans for The Village at Sunriver were intended to leave a small development footprint. Tree conservation and green building practices were implemented whenever possible. To compliment the natural environment, the design of The Village is based on the concept of a modern lodge aesthetic with simple forms and natural materials. Cobbles, shingles, and real stone were used throughout the property. Aaron Clark, the Project Architect for The Village at Sunriver, explains the design objectives and shares his perspective on the remodel and building process.

“From a design standpoint, the intent of the remodel was to deliver on the uniqueness of the area, utilize green building practices whenever possible, maximize visibility for retailers, and create open and lively spaces for visitors to relax while shopping.

Personally, every building that gets built and every step toward progress on the property makes me pinch myself. It has been the most amazing project to be a part of–both in the people I’ve had an opportunity to work with as well as the end result for the visitors to The Village at Sunriver. The life that has been revived in The Village is extraordinary. I think of all the people coming there now on vacation, making memories, enjoying great dining experiences outside as the sun sets and the music plays–that experience is priceless! What good is a bunch of buildings, unless they’re is filled with people and the atmosphere is exciting and memorable? That is what this journey has accomplished and that is its greatest reward.”
–Aaron Clark, Project Architect

Paula Watts Photographuy

Lenity Architecture worked hand in hand with the Sunriver Homeowners Association as well as local residents and business owners during the planning, design and building process. The effort invested in these relationships resulted in the entire community getting behind the project.

“There is an energy to the entire village and I dare say all of Sunriver right now. It is quite palpable. Working here for the past fifteen years like I have, I get goose bumps… these are special times for Sunriver and The Village transformation is at the core of all of this.”
–Hugh Palcic, Assistant General Manager, Sunriver Homeowners Association.

Paula Watts Photography

Paula Watts Photography

Paula Watts Photography

Paula Watts Photography

 

 

 

 

 

 

Social Facebook Twitter LinkedIn Issuu Newsletter