Department of Human Services in Dallas, OR

Lenity Architecture has had the privilege of designing several public buildings such as the Marion County Sheriff’s Department, Department of Justice, Community Action Agency, and the Office of Public Defense. We are an ongoing architectural partner of the Department of Human Services (DHS) and have provided design and planning for a dozen of their buildings. Our current project is a 32,000 sq. ft. two-story building designed specifically for the DHS Child Welfare and Self Sufficiency programs.

DHS-Dallas-Oregon-Lenity-Architecture-1

The objectives of the project were to design a cost-effective building that would meet the design review guidelines for the City of Dallas, complement the existing retail development, and accommodate security protocols.

The stringent design review guidelines presented the challenge of designing and selecting quality building finishes that were attractive yet economical. The materials used were low maintenance and long lasting for energy efficiency, function and beauty. The materials chosen also blend in well with the modern and sophisticated retail environment.

Because the building will serve Polk County’s DHS Child Welfare and Self Sufficiency programs, it was especially important to factor into the design high security protocols from floor to floor and from staff to client.DHS-Dallas-Oregon-Lenity-Architecture-3

DHS-Dallas-Oregon-Lenity-Architecture-4

DHS-Dallas-Oregon-Lenity-Architecture-5

This exciting project is scheduled for a spring of 2016 completion. The caring staff of DHS are looking forward to moving into their new home with eager anticipation!

Sunriver Nature Center & Oregon Observatory Renovation

Lenity Architecture is designing the Sunriver Nature Center & Oregon Observatory (near Bend, OR) campus master plan for a major renovation and new building project. The northwest contemporary style renovation addresses fundamental issues such as the need for additional space, vehicular and pedestrian circulation, and enhanced usability of existing space.

Sunriver Nature Center Design 1

In keeping with the Nature Center & Oregon Observatories commitment to education and the environment, every aspect of the building design is an example of form following function. As visitors experience the buildings and outdoor attractions, they are learning first hand about sustainable green building practices.

Interpretive Building 02

The new building will serve as the interpretive center allowing the Nature Center & Oregon Observatory to expand and enhance exhibits. The existing building will be renovated to act as the administration, classroom and animal hospital. The newly formed space between the two buildings creates a garden walkway leading to the lake, outdoor class areas and new bird enclosure.

Interpretive Building 01

The campus renovation establishes building frontage and gives visitors a clear sense of arrival. Visitors will now understand how to enter the campus and the intended order of their experience. The Sunriver Nature Center & Oregon Observatory and outdoor event space each offer a unique experience and draw visitors wanting to see all or just a portion of the attractions. The renovation also enhances traffic flow by the deliberate separation of visitors based on their purpose.

Torrance Memory Care on the Pacific Coast Highway

The two-story Torrance Memory Care community is a 56 bed, 37,000 sq. ft. building along the dazzling Pacific Coast Highway. The design is coastal contemporary so although it has all of the required features of a licensed memory care community, the design itself is far from typical.

Screen Shot 2015-10-27 at 4.03.15 PM

Torrance Memory Care

Real estate along the California coast is in high demand and large lots are at a premium. This site is only .81 acres and has a 28’-0” setback on the north–further limiting the developable area. This extra setback allowed us to incorporate an outdoor courtyard for the residents. There are also 20 on grade parking stalls that had to be factored into to the building’s limited footprint.

Torrance Memory Care 2

Density was achieved by adding a second story extension over the parking and access drive aisle. With the single loaded access drive, a traditional porte cochére (or covered entrance) was impractical. The solution was achieved by incorporating a modern steel cantilevered ported cochére. This achieved the program need while adding a dynamic entry feature with an attractive and resource-friendly vegetated cover. As with every project, we wanted to make the most of existing resources. The exposed drainage from the cover leads to a planter adjacent the front door–taking full advantage of water the cover receives. Provisions are also being made for solar energy to harness the plentiful California sun.

Torrance Memory Care 3

The selected building finishes are stone, cementitious lap siding with varying 8”, and 4” reveals, and stucco siding with expansion joints. The wood on the building acts a clear signifier of entry and establishes hierarchy by its height and sloped roof.

The building strikes a comfortable balance between commercial and residential with the mixed use of materials. Canopies on the upper windows were also added to bring another softening, residential element. The colors were purposefully selected to celebrate the building location while maintaining a soft, refreshing and inviting first impression.

Sunriver Brewery Production Facility

Feb 04, 2014 

By Simon Mather

Sunriver Brewing Company launches new production facility. The brew is home again for Sunriver Brewing Company as its brand new full scale production facility is up and running in the resort community’s own backyard, recharging taps with an upcoming slate of in-house ales.

sunriverbrewing-facility_-3 copy

The company’s Brewhouse restaurant in The Village at Sunriver has became a popular fixture since opening in the summer of 2012, garnering a growing reputation for handcrafted beer, exceptional locally sourced food and service in a fun atmosphere.

sunriverbrewing-facility

As a first step, brews were concocted off-site but co-owner Brian Cameron said the bigger vision called for a proprietary production system which has come to fruition via a 12,500 square foot revamped commercial building in Sunriver Business Park, to service both the pub and an expectant wider beer-loving market.

Cameron noticed the masonry buildings on Venture Lane for sale soon after the launch of the Brewhouse, and along with his partners took the plunge to purchase the property, utilizing his extensive construction background to imagine how it could be repurposed.

Since last summer, a wholesale remodel has been taking place, including ripping up the concrete slab to accommodate trench drains, installing new mechanical and plumbing systems, and adding offices and a conference room. General contractor for the project was R&H Construction, while design was led by Salem-based Lenity Architecture, which also worked on the Brewhouse and the ongoing renovation of the Village mall area.

The production facility now houses an array of 30-barrel and 15-barrel fermentation and conditioning tanks, and a three-barrel experimentation set-up (dubbed the “mad scientist area” by Cameron) as part of a 15-barrel and 3-barrel brewing system.

The building can also accommodate future plans for the addition of a tasting room and kitchen area, but for now the main focus is on rolling out new beer, first up being signature dark ale “Base Layer Black Ale”, to be followed by other iterations including amber, pale ale, IPA and lager, as well as seasonal ales which will also be available for distribution to the wider market.

sunriverbrewing-facility_5 copy

Another key part of the puzzle was the bringing on board of award-winning Head Brewer Brett Thomas, formerly with Bend’s Silver Moon Brewing, who was hired in time to provide valuable input in the construction and design process.

Thomas said: “It was particularly appealing to me to be involved in a ground-up project and be a part of it from the outset.

sunriverbrewing-facility-6

“We have also been communicating closely with the local water authority as part of wanting to be a responsible partner, and have worked with them to mitigate wastewater outflows. We have installed an equalization tank, with room for more capacity as we expand, to remove solids and for rebalancing levels before sending wastewater for treatment.

“We are also going to take solids like spent grain to local farms for use as livestock feed and compost.”

Cameron added: “We researched efficiencies, and decided to go with a boiler-driven system as optimal.

“Previously, we were brewing offsite, but developing our own production facility allows us to be more hands-on with quality.

“We want to create something great in the market, and Brett is a key part of that moving forward. We will be getting the word out to the wider craft beer audience, including through entering competitions. I think we have assembled a great team, and have a lot of ideas for the future.

“We actually have been without our in-house beer at our Brewhouse for a couple of months, and ran with guest taps while we put the finishing touches to the new facility. It’s good to some extent to have people miss our beer and its return is to be even more of a cause for celebration!”

Ryan Duley, director of sales and marketing for Sunriver Brewing Company, who also operated as General Manager of the Brewhouse until earlier this year, commented: “We are proud of the quality that we put out at the Brewhouse in terms of outstanding customer service and want to continue that with the production facility.

“We know that relationships are valuable and want to play our part in the growth of craft brewing in the region, which national media such as the New York Times has likened to the evolution of California’s Napa Valley in becoming a prominent wine producing area.

“Our mission statement is ‘Outstanding Best in Class Customer Service, Great Food and Awesome Craft Beer’ and it is important that everyone on the team is on the same page and we also staff adequately to maintain those high standards of customer service.”

Thomas added that another unique factor in the evolution of the industry is that Oregon consumes more of the beer it produces than other states and maintains a proud culture of supporting local product.

Project Architect Aaron Clark, of Lenity, who also assisted with Deschutes County planning department approvals and construction administration, added: “This was quite a radical overhaul of the space, including demolishing the entire concrete slab to accommodate drainage needs.

“It was also interesting from an architectural standpoint to design different program areas to maximize the use of the space and incorporate the different elements, including areas for future expansion which would effectively almost double the space in readiness for the business to go to the next level.

“The conference room has views of the production area so it is in the frame during meetings, and a big thrust for the design was the ability to see the brewing process from a large proportion of the space including using roll-up garage doors and developing view openings wherever feasible, so there is quite an intimate connection with the work in progress.

sunriverbrewing-facility_4

“It was a great team to work with and we enjoyed a strong working relationship. The clients were really engaged in the design process, and I think their pride, dedication and full involvement really shines through in the finished product.”

* The original story can be found on the Cascade Business News website: http://www.cascadebusnews.com/news-pages/e-headlines/4901-sunriver-brew-flow-levels-rise-

Owner, Brian Cameron reiterated after this article was released how pleased he was with the experience of working with Lenity Architecture.

“Lenity architecture was a great group to work with in the initial design of Sunriver brewing companies Brewhouse located in the village mall. In fact, the architect with Lenity that we worked with, Aaron Clark did such a good job keeping things moving and working on issues as they arose that when it came time to designing the floor plan of Sunriver Brewing companies actual Brewing facility we knew that we wanted Aaron on our team to get things done right.”

 

 

 

 

 

Social Facebook Twitter LinkedIn Issuu Newsletter