Department of Human Services in Dallas, OR

Lenity Architecture has had the privilege of designing several public buildings such as the Marion County Sheriff’s Department, Department of Justice, Community Action Agency, and the Office of Public Defense. We are an ongoing architectural partner of the Department of Human Services (DHS) and have provided design and planning for a dozen of their buildings. Our current project is a 32,000 sq. ft. two-story building designed specifically for the DHS Child Welfare and Self Sufficiency programs.

DHS-Dallas-Oregon-Lenity-Architecture-1

The objectives of the project were to design a cost-effective building that would meet the design review guidelines for the City of Dallas, complement the existing retail development, and accommodate security protocols.

The stringent design review guidelines presented the challenge of designing and selecting quality building finishes that were attractive yet economical. The materials used were low maintenance and long lasting for energy efficiency, function and beauty. The materials chosen also blend in well with the modern and sophisticated retail environment.

Because the building will serve Polk County’s DHS Child Welfare and Self Sufficiency programs, it was especially important to factor into the design high security protocols from floor to floor and from staff to client.DHS-Dallas-Oregon-Lenity-Architecture-3

DHS-Dallas-Oregon-Lenity-Architecture-4

DHS-Dallas-Oregon-Lenity-Architecture-5

This exciting project is scheduled for a spring of 2016 completion. The caring staff of DHS are looking forward to moving into their new home with eager anticipation!

Sunriver Nature Center & Oregon Observatory Renovation

Lenity Architecture is designing the Sunriver Nature Center & Oregon Observatory (near Bend, OR) campus master plan for a major renovation and new building project. The northwest contemporary style renovation addresses fundamental issues such as the need for additional space, vehicular and pedestrian circulation, and enhanced usability of existing space.

Sunriver Nature Center Design 1

In keeping with the Nature Center & Oregon Observatories commitment to education and the environment, every aspect of the building design is an example of form following function. As visitors experience the buildings and outdoor attractions, they are learning first hand about sustainable green building practices.

Interpretive Building 02

The new building will serve as the interpretive center allowing the Nature Center & Oregon Observatory to expand and enhance exhibits. The existing building will be renovated to act as the administration, classroom and animal hospital. The newly formed space between the two buildings creates a garden walkway leading to the lake, outdoor class areas and new bird enclosure.

Interpretive Building 01

The campus renovation establishes building frontage and gives visitors a clear sense of arrival. Visitors will now understand how to enter the campus and the intended order of their experience. The Sunriver Nature Center & Oregon Observatory and outdoor event space each offer a unique experience and draw visitors wanting to see all or just a portion of the attractions. The renovation also enhances traffic flow by the deliberate separation of visitors based on their purpose.

Torrance Memory Care on the Pacific Coast Highway

The two-story Torrance Memory Care community is a 56 bed, 37,000 sq. ft. building along the dazzling Pacific Coast Highway. The design is coastal contemporary so although it has all of the required features of a licensed memory care community, the design itself is far from typical.

Screen Shot 2015-10-27 at 4.03.15 PM

Torrance Memory Care

Real estate along the California coast is in high demand and large lots are at a premium. This site is only .81 acres and has a 28’-0” setback on the north–further limiting the developable area. This extra setback allowed us to incorporate an outdoor courtyard for the residents. There are also 20 on grade parking stalls that had to be factored into to the building’s limited footprint.

Torrance Memory Care 2

Density was achieved by adding a second story extension over the parking and access drive aisle. With the single loaded access drive, a traditional porte cochére (or covered entrance) was impractical. The solution was achieved by incorporating a modern steel cantilevered ported cochére. This achieved the program need while adding a dynamic entry feature with an attractive and resource-friendly vegetated cover. As with every project, we wanted to make the most of existing resources. The exposed drainage from the cover leads to a planter adjacent the front door–taking full advantage of water the cover receives. Provisions are also being made for solar energy to harness the plentiful California sun.

Torrance Memory Care 3

The selected building finishes are stone, cementitious lap siding with varying 8”, and 4” reveals, and stucco siding with expansion joints. The wood on the building acts a clear signifier of entry and establishes hierarchy by its height and sloped roof.

The building strikes a comfortable balance between commercial and residential with the mixed use of materials. Canopies on the upper windows were also added to bring another softening, residential element. The colors were purposefully selected to celebrate the building location while maintaining a soft, refreshing and inviting first impression.

 

 

 

 

Social Facebook Twitter LinkedIn Issuu Newsletter